14 Kasım 2015 Cumartesi

İçerik Kontrolleriyle form tipi Word Belgeleri Oluşturulması

Bir Word belgesine "içerik kontrolleri" ekleyerek, standart metin kısımları değişmeyen, form tipi belgeler oluşturabilirsiniz. Kullanıcılar yalnızca bu kontroller içine metin bilgileri girer veya liste tipi kontrollerden seçim yaparlar.

Form tipi bir belge oluşturmak için ilk adımınız Word programının normal kurulumunda etkin olmayan "Geliştirici" sekmesini görünür etkinleştirmek olacaktır. Bunun için, Word programının “Dosya” menüsünde “Seçenekler”i, onun altında “Şeridi Özelleştir” seçeneğinden açacağınız iletişim kutusunda “Geliştirici” sekmesinin onay kutusunu işaretleyerek onu görünür kılın:


En yaygın form tipi belgeler tabi ki dilekçelerdir. Bu örnek uygulamada bir yüksek öğretim kurumunun öğrencisi için bir izin dilekçesi oluşturmanın adımlarını göstereceğiz.

En sık kullanacaınız içerik kontrolü türü, içine yazılı bilgi girebileceğiniz bir düz metin kutusudur. Bu örneğimizde öğrencinin dilekçesini sunacağı bölümün adını yazacağı bir kutu eklemekle işe başlayın:

İpucu bilgisi olarak "Düz Metin İçeriği Denetimi" yazan "Aa" etiketli düğmeyi tıklattığınızda içine düz metin yazılabilecek bir metin kutusu eklemiş olursunuz.
Bu kutu içindeki metin belgenin o bölgesinde geçerli biçimlendirme tercihlerine uyacağı için "düz metin" kutusudur. O düğmenin solundaki düğmeyi tıklatsaydınız, bir "Zengin Metin İçeriği Denetimi", yani metin içeriği farklı şekilde biçimlendirilebilen bir metin kutusu eklemiş olurdunuz.
Dilekçe başlık satırının devamı nasıl olmalıysa, bu kutuyu eklediğiniz ilk satırı o şekilde tamamlayın. Arzu ederseniz, ilk eklediğiniz kutuya bölüm adının yazılacağını belli edebilirsiniz. "Geliştirici" sekmesinden "Özellikler" düğmesini tıklayıp, bu içerik kontrolü için bir başlık ve bir etiket belirleyin:


Gördüğünüz gibi, "Başlık" bilgisi form belgesinde bu kontrolü tıklattığınızda kutu üstünde belirecek kulakçıktaki metni belirliyor.
"Etiket" bilgisi görünür değildir; onu şu an için görmezden gelin. İleride VBA kodlarıyla makro fonksiyonları yazarsanız, belirlediğiniz etiket kontrol için bir nesne adı olacaktır. İngilizce dışı harflere izin vermeyen kodlarda sorun olmasın diye etikette Türkçe karakter kullanmayın, deriz.
Kutu içinde gördüğünüz "Metin girmek için burayı tıklatın." ifadesi aslında görünmez bir metindir. Ne yazıyorsa, o anlama gelir; kutuyu tıklatınca içine metin girmek mümkün olacaktır.

Öğrenci numarası ve adı için de aynı şekilde düz metin kutuları ekledikten sonra, izin mazereti olarak sunulan bir kaç seçenek arasından seçim yapmaya izin verecek bir de açılır liste kutusu ekleyebilirsiniz:


Açılır liste kutusuna seçenekler eklemek için de yine "Özellikler" düğmesini tıklatın ve "Açılan liste özellikleri" başlıklı kutu yanındaki "Ekle" düğmesini tıklatarak olabilecek seçenek metinlerini ekleyin:


Eklediğiniz her seçenek için "Görüntü Adı" olarak ne yazmışsanız, o metin etiketiyle gözükecektir. Siz görüntü adı yazarken, aynı etiketi "Değer" olarak da yazmış olursunuz. Ama "Değer" metin etiketiyle aynı olmak zorunda değildir. Açılır liste kutusundaki seçeneklere 1, 2, 5, ... gibi sayı değerleri vermişseniz -ki işin doğrusu da odur, örneğin VBA kodlarıyla derlediğiniz form dilekçelerinde hangi seçeneğin hangisinde tercih edildiğini belirlemek daha kolay olacaktır.

Madem bu örnekte bir izin dilekçe formu oluşturuyorsunuz, izin tarihi belirlemek için de bir kontrol ekleyin.


İzin başlangıç ve bitiş tarihlerinin seçilmesi için eklediğiniz bu kontrollerde tarih bilgisinin nasıl yazdırılacağını yine kontrolün "Özellikler" tercih formu üzerinde belirleyebilirsiniz:


Bu form belgesi dolduran kişi bu tarih kontrollerinden birini tıkladığında karşısına çıkacak küçük takvimden bir tarih seçecektir:


Eğer form belgesinin kontroller dışında kalan standart metin parçaları değiştirilmeden kalsın isterseniz, belge için "Biçimlendirmeyi Kısıtla" tercihni etkinleştirmeli ve kısıtlama türü olarak da "Form doldurma" seçeneğini tercih etmelisiniz:


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder