19 Ekim 2015 Pazartesi

Word Belgelerinde Üstbilgi ve Altbilgi Düzenlemeleri

Her sayfa başlığında gözükmesi gereken belli ifadeler varsa, onları üstbilgiye, sayfa altlığında gözükmesi gereken bilgileri de altbilgiye koyarsınız.

Üstbilgi veya altbilgi eklemek için kontrol şeritinin "Ekle" sekmesinden ilgili düğmeleri tıklayın. Karşınıza gelecek hazır düzenlemelerden birini seçin:


Yukarıdaki örneğimizde üç ifade için boş yer açan bir üstbilgi düzenlemesini seçtik. Siz de seçtiğiniz üstbilgi düzeninde böyle bir boş yere kendi yazdığınız bir metni veya belgenin tümü, bir bölümü veya o sayfasıyla ilgili bir otomatik bilgi koydurabilirsiniz.
Örneğin, aşağıdaki resimde üstbilginin sağ bölmesine sayfa numarası konmasını görüyorsunuz:


Sayfa numarasını eklemek için bu kadar zahmetinize gerek yoktu belki. Resimdeki düğmeyi tıklayınca zaten üste, alta, sağa, ortaya, vb. sayfa numarası ekletebileceğinizi göreceksiniz. Siz kendi belirlediğiniz bu yere sayfa numarası koydurmak için "Geçerli konum" seçenğini tıklayın ve numaranın nasıl gözükmesi gerektiğini belirleyin:


Belge hakkındaki bilgi ekletmek için de yine "Ekle" sekmesindeki "Hızla Parçalar" düğmesinin menüsünden "Alan" seçeneğini tıklayıp, karşınıza gelecek formdan belgeyle ilgili bir bilgi türünü seçebilirsiniz:


Yukarıdaki örnekte biz belgenin basıldığı tarihi kendi seçtiğimiz biçimlendirmeyle üstbilgideki soldaki bölmede gözükmesini sağladık.

Word Otomatik Düzeltme Ayarları

Normal yazı düzeni içinde ekleyeceğiniz metin parçaları için otomatik metin ekleme yerine, otomatik düzeltme yöntemini seçmelisiniz. Bunu özellikle, bir stenograf gibi, uzun metin parçalarını kısa yoldan yazmak için kullanırsınız.

Örneğin, aşağıdaki belgedeki gibi bir uzun kurum adına kısa bir ad verirseniz, bundan sonra o kısaltmayı her yazdığınızda kısaltma kaybolacak ve onun karşılık geldiği uzun metin parçası kendiliğinden belgeye eklenmiş olacaktır. ,

Bunu yapmak için Office 2010 ve sonrası sürümlerde "Dosya" menüsünden, 2007 sürümünde ise Office logolu düğmeden açacağınız menüden "Seçenekler" tercihini yapın. Aşağıdaki resimde, altta gördüğünüz "Word Seçenekleri" formu gelecektir karşınıza:



"Seçenekler" formunun solundaki menüden "Yazım Denetleme"yi tercih edin ve alt formdaki "Otomatik Düzenleme Seçenekleri" düğmesini tıklayın.

Karşınıza otomatik düzeltilecek metinler listesi gelecektir. Bunların çoğu önceden tanımlanmış özel ifadelerdir, Sizin seçtiğiniz metin de bu listeye eklenme umuduyla hazır beklemektedir. Sağda bekleyen metine bir kısa karşılık uydurmuşsanız, onu da sola siz yazın:


Bu düzenlemeden sonra burada uydurduğunuz kısa karşılık "_eutiyo" sözcüğünü her yazdığınızda okulun tam adı gözükecektir.

Uzun metin için uydurduğunuz kısaltmanın ara sıra bile olsa kendi anlamıyla kullanmayacağınız bir sözcük olmasına özen gösterin. Bu örnekte gösterdiğimiz gibi, otomatik düzeltilecek tüm kısaltmalarınız _ gibi normal metinde kullanmayacağınız bir sembolle başlamasi daha da iyi bir seçim olacaktır.

Yukarıdaki formdaki "Yerine:" başlıklı seçeneklere bakarsanız, kısaltmanın yerine geçecek uzun metnin "Düz metin" olarak gözükeceğini anlarsınız. Yani belgede eklediğiniz paragrafın yazılış biçimine uyacak şekilde yerleştirilecektir. "Biçimlendirilmiş metin" seçeneğini tercih etmiş olsaydınız, kısalatmanın yerine geçecen uzun metin seçtiğiniz paragraf düzeni ve biçimlendirmesini koruyarak gözükecekti.

Word Belgelerine Otomatik Metin Ekleme

Bazı özel metin parçalarını "Otomatik Metin" olarak tanımlayıp, daha sonra tek tıkla bir belgenin istediğiniz yerine ekletebilirsiniz.

Bu işlemi genellikle içinde bulduğu belgenin biçimlendirmesine uymayıp, hep kendine özgü bir biçimlendirmeyle yazılması gereken kurum isimleri, özel hatırlatma ifadeleri, imza başlıkları ve daha da sık görülen bir örneğiyle, logolar için yaparsınız.

Örneğin, bir belgeye eklediğimiz kalite belgesi logosunu tekrar arayıp bulmadan, kuruma ait her belgede kullanmak istiyorsanız, logo resmini seçtikten sonra kontrol şeritinin "Ekle" sekmesinden "Hızlı Parçalar" düğmesini tıklayın. Karşınıza gelecek alt menüden "Otomatik Metin" seçeneğini tercih edin. Daha önceden tanımladığınız (veya otomatik tanımlanmış) otomatik metin parçaları varsa, onların bir listesini göreceksiniz. Varsa da yoksa da, yeni seçtiğiniz belge öğesini yeni bir otomatik metin parçası olarak tanımlama seçeneğiniz olacaktır. Bunu tıklayın:


Karşınıza gelecek düzenleme formunda yeni metin parçasına bir ad verin:


Artık bir başka belgede bir otomatik metin ekleteceğiniz zaman, bu logoyu da onlar arasından seçebileceksiniz.